Refugee Camps education facilities

Schools in Kigeme, Mugombwa and Nyabiheke Refugee Camps

  
    Mugombwa Refugee Camp education facility, 2015

Year: 2013-2015
Client: Unicef Rwanda
Size: 1630sqm
Cost: 190.000$ - 120$/sqm 

  
    Pre-primary class in the morning turn, Nyabiheke R.C. 2015

  
    Class block under construction, 2014

  
    front porch

  
    Mugombwa Refugee Camp education facility, 2015

  
    toilet facility

  
    Mugombwa refugee camp

  
    corridor between the blocks

The buildings structure is very basic: RC load bearing structure to ensures safety against hazards, and elevations in cement blocks. The interior reed ceiling provides aesthetic quality to the space improving the acoustic and climatic comfort, and each block is connected to a water tank for the rain harvest and reuse.
Toilet blocks and kitchen are built with the same technology and provide the facility with improved sanitation and cooking. The toilets are sealed pit latrines that block the organic matter leaking and furthermore underground water and soil contamination.
The school is designed to accommodate 300 children per time, but at the moment it is serving about 800 children as both ECD center and pre-primary school.

The design for the education facilities in refugee camps - Kigeme, Mugobwa and Nyabiheke - is based on the pilot projects of Pre-Primary Schools and has been developed to set a standard for Education Facilities in the special environment and social realities of the Refugee Camps across Rwanda.
The economic feasibility, the spaces flexibility, and the fast construction process have been the focus of the design. The complex building consists of three blocks of classrooms, each composed of four standard classrooms and one exterior sheltered teaching space, two toilet blocks and one kitchen. The overall dimensions of the classrooms are constant, and they can be replicated according to the site features. Each block has a long clearstory window to ensure the proper amount of daylight in the learning space, the long lasting in-built furniture facilitates the activities arrangement and the space use optimization. The cross ventilation is enhanced through windows size and ventilation holes on the walls, and a front porch both creates a shadow buffer for the sun protects from the rain.
  1. Managing Director
  2. Managing Director
  3. Managing Director
  4. Managing Director
  5. Managing Director
  6. Managing Director
  7. Managing Director
  8. Managing Director

Heading 3